Rosalie is een speciale zus. Ze heeft een handicap. Ik hou heel veel van haar. Ze kan niet zo goed praten. Ik kan haar niet zo goed begrijpen. Mijn zus begrijpt mij soms wel, maar soms ook niet. Soms is ze een beetje vervelend, ze wil altijd bij mij komen, en bij mama of papa. En dat vind ik niet altijd leuk. Soms zou ik liever hebben dat Rosalie gewoon is. Want we kunnen bijna nooit naar de televisie kijken. Daar houdt Rosalie niet van.

Juliette, 6 jaar (uit: Groene appels en zussenknuffels. Vier verhalen van brussen)

Onze stichting

Stichting Brussen Noord-Nederland werd opgericht in 2011. Daarvoor ging ze door het leven als werkgroepBrussen Friesland, die in 2000 door een samenwerking van VOGG, MEE en Talant het levenslicht zag.

Het doel van de stichting is om kinderen en jongeren die een broer of zus met een verstandelijke of meervoudige beperking hebben - zogenaamde brussen - een plek te bieden waar ze hun verhaal kwijt kunnen en andere brussen kunnen ontmoeten. Want opgroeien met een bijzondere broer of zus is vaak net ietsje anders dan opgroeien binnen een 'gewoon' gezin en net als dat het voor ouders af en toe fijn kan zijn om ervaringen uit te wisselen, is gebleken dat het ook brussen goed doet om eens een avond, dag of weekend met leeftijdsgenoten op te trekken die min of meer in hetzelfde schuitje zitten.

Activiteiten

Onze activiteiten richten zich op kinderen tussen de 7 en 14 jaar oud en jongeren van 15 jaar tot en met 23 jaar. Voor de eerste groep is er jaarlijks de brussendag, waarop er ruimte is om over de broers en zussen te praten, maar waar vooral het hebben van lol en plezier vooropstaat. Dit is ook de hoofdmoot van de brussenweekenden en -avonden die we voor de oudere brussen organiseren, maar we hebben de afgelopen jaren gemerkt dat de behoefte om te praten in deze groep groter is. Ouder worden blijkt zijn vragen mee te brengen en de sfeer tijdens het weekend is ernaar om zowel de leuke als de minder leuke aspecten van het brus-zijn met elkaar te delen. Wil je meer weten over de dingen die we organiseren? Bekijk hier alles omtrent onze activiteiten en de foto's van de afgelopen jaren.

Een van 'onze' brussen

Mijn naam is Jorrit en ik heb twee oudere broers met een licht-verstandelijke beperking. Ik ga al een tijdje mee op Brussendagen, en nu ook de weekenden. Het allerfijnste aan activiteiten georganiseerd door de stichting vind ik dat je in een gesprek over je broer of zus aan een half woord genoeg hebt, je begrijpt elkaar. Bovendien heb je al snel een bepaalde klik met de andere brussen waardoor de weekenden heel gezellig zijn. De activiteiten zijn nog wel het leukst, bijvoorbeeld: strandzeilen, klimmen en ’s avonds lekker bij het kampvuur chillen onder het genot van een drankje en een gitaartje. Dat is de kracht van de activiteiten, de combinatie van de ‘brussengesprekken’ waarbij je het met elkaar hebt over je broer of zus, en de gezelligheid die die verbondenheid met zich meebrengt. Jorrit, 18 jaar

Verdere informatie?

Over brussen en alles wat daarmee te maken heeft komt zo nu en dan een boek, film of website naar buiten. Onder de knop Meer weten? hebben we een aantal hiervan verzameld. Mocht je vragen hebben aan of over ons, of ben je zelf brus en wil je deelnemen aan onze activiteiten, kijk dan even op onze contactpagina.