Appelscha, 13 en 14 mei 2009

In het weekend van 13 & 14 mei was er weer een brussenweekend! Een weekend georganiseerd door de brussen(werkgroep) en bedoeld voor de brussen in Friesland, in de leeftijd van 15 tot 23 jaar, die allemaal een broertje of zusje hebben met een verstandelijke beperking. Dit jaarlijks terugkomend fenomeen vond dit jaar plaats bij Out door Appelscha!

In Appelscha scheen de zon volop tijdens de allereerste groepsactiviteit: het gezamenlijk opzetten van de legertenten. Toen deze tenten eenmaal stonden kleedden velen van ons zich om voor de volgende team building activiteit: vlotten bouw!

Al snel werd kennis gemaakt met de elementen hout, touw, grote grijze tonnen (met verstelbaar dopje), redelijk koud water en een bekender fenomeen: handicaps! Deze handicaps werden door de vastberaden leiding verdeeld onder de beide teams: de een werd geblinddoekt en de ander had plotsklaps geen benen meer om te gebruiken bij het maken van de vlotten. Universitaire kennis werd op vernuftige wijze gecombineerd met woeste arbeid en dit resulteerde in een zeewaardig vlot!
De uiteindelijke winnaar was team rood, of team blauw, en zij werden geëerd in een spectaculair waterballet, check de foto’s!

Eenmaal terug op camping de Roggeberg waren de voorbereidingen getroffen voor een welverdiende barbecue. Met een volle maag, en een stiekem mee gesmokkelde alcoholische versnapering, was het tijd voor de laatste activiteit van de dag:
GPS-dropping! Zoals de naam al doet vermoeden was dit een dropping met een handig GPS apparaatje die ons door de Appelscha’se wildernis moest leiden. En dit lukte bij het ene groepje beter dan de andere...
Uiteindelijk werd de dag afgesloten bij het kampvuur waar het een mooi gezicht was om de luie student in gesprek te zien met de timmerman in spé, de examen scholier in gesprek te zien met de afgestudeerde HBO’er of de skinhead die zijn verhaal vertelde bij de moeder overste van de brussenwerkgroep.

Dat is misschien wel de kracht van een weekend als deze, hoe verschillend onze achtergrond ook mag zijn, we hebben allemaal een band en dus iets om over te spreken bij een aangenaam kampvuur wat een geweldige afsluiting vormde van een zeer geslaagde dag!
Zondag mag voor velen een rustdag zijn maar niet is minder waar voor de brussen op een brussenweekend! Na een stevig ontbijt en grote bakken thee werden we klaargestoomd voor de grote, wilde survival baan. Gewapend met goede instructies, twee veiligheidsgespen, een helm en een redelijk goed humeur mocht een ieder de survival baan bestormen, elk op zijn of haar eigen niveau. Er werd geklommen, gestunteld, gebikkeld, gevochten, geschreeuwd en gevloekt maar ook de woeste angsten en elementen van de survival baan werden overwonnen!
Tijd vliegt wanneer je aan het survivalen bent en aan het eind van de middag waren wij brussen moe maar voldaan. Gelukkig mochten we de inmiddels kletsnatte legertenten laten staan (voor de Out door leiding, die hebben er tenslotte ook voor gestudeerd) en een ieder mocht zijn of haar eigen spulletjes bij elkaar pakken. Er werd afscheid van elkaar genomen en er werd afgesproken dat we volgend jaar weer van de partij zullen zijn!

Brussen, dank jullie wel!
Willem Boymans

Willem van de Bosch, een van de deelnemende brussen, schoot het volgende filmpje